вторник, 24 април 2018 г.

Как да се храним здравословно?



  • Чисти меса (без кожа / с изрязани мазнини) – източници главно на протеин;
  • Риба (като сьомга, пъстърва, херинга) – източници главно на протеин, ненаситени и омега 3 мазнини;
  • Разнообразие от зеленчуци – източници на фибри, витамини и материали;
  • Пълнозърнести храни (като овесени ядки, кафяв ориз и див ориз, киноа) – източници главно на комплексни въглехидрати, витамини и минерали;
  • Сурови ядки и семена (бадеми, лешници, фъстъци и лен, слънчоглед, елда) – източници главно на мазнини, витамини и минерали;
  • Растителен протеин (като боб и леща) – източници главно на сложни въглехидрати, фибри и протеин;
  • Ограничени количества плодове (защо е необходими ограничение в пловодовете) – източници главно на фибри, витамини и минерали;
  • Ограничени количества млечни продукти. – източници на витамини, минерали и балансирано количество протеин, въглехидрат и мазнини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар