вторник, 24 април 2018 г.

Планиране на храненето според дневните ни нужди и възможности

Съобрази се със следните неща:
  • Колко пъти дневно можеш да ядеш? Може би нямаш време за закуска или пък не се чувстваш добре да го правиш; може би работата ти е специфична и нямаш възможност за често хранене / хранене в определени часове или пък работиш на смени, които изискват друга организация. Няма значение колко пъти на ден се храниш, за да постигаш целите си, стига други фактори, за които ще стане дума по-надолу, да са налице.
  • Каква физическа активност имам? Планирай храненето си според физическата си активност - ако ежедневието ти е динамично, в движение, а тренировките - интензивни и натоварващи, то вероятно ще имаш нужда от повече храна и/или по-често хранене, по-големи порции, но не е задължително. Ако пък водиш по-заседнал начин на живот, имаш седяща работа, а физическата активност е сведена до 4-5 часа седмично, то може да се чувстваш добре с по-малко на брой хранения. Няма универсална формула - опитай се да опознаеш сигналите на тялото си, а ако имаш нужда от помощ, знаеш къде да ни намериш.
  • Сами ли се храним - семейство, приятел(ка)? За планирането на храненето значение има и този фактор - дали трябва да сготвим за още някой, дали на масата има хора, които се хранят различно и които биха ни повлияли върху избора на храна, дали държим да вечеряме със семейството си и трябва да се съобразяваме с конкретни часове и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар