вторник, 24 април 2018 г.

Равномерно балансирана диета

Това е хранителен режим, в който тялото използва предимно два вида клетъчно „гориво“. Приемът на мазнините и въглехидратите тук е равно балансиран по отношение на калориите им.
Това е най-толерантният хранителен режим. В съставянето на такъв режим могат да участват храни от всички групи:
- въглехидратно преобладаващи (хляб, ориз, зърнени храни, захар, овесени ядки);
- белтъчно преобладаващи (мляко и млечни изделия, яйца, соя, месо, риба, морски деликатеси, ядки);
- преобладаващо мазнинни (топени сирена, семена, палмово масло, кокосово масло);
- зеленчуци
- плодове.


Нисковъглехидратна диета (НВД)

Това е режим, ограничаващ въглехидратите в храната почти до минимално количество, което да поддържа постоянно ниво на хормона инсулин. В този режим тялото добива енергия преди всичко чрез окисление на мазнини и в по-слаба степен на аминокиселини. Основните храни, на които се основава режима, са тези с богато съдържание на мазнини и белтъци и ниско съдържание на въглехидрати. В тази група спадат:
-ядки,месо и месни изделия, яйца,
риба и морски деликатеси,
семена, мляко и млечни изделия.
Кетонна диета
Това е хранителен режим за понижаване на тегло, работещ чрез ограничаване на общото количество калории и намален внос на въглехидрати в храната. Най-популярният кетонен режим е „Диетата Аткинс“. При този тип хранене белтъчните храни се консумират в значителни количества, както и мазнините. Продукт на окисляване на вторите са кетоните, откъдето идва и името на режима. Въглехидратите се свеждат до нищожни количества.



Страхотно представяне на ученици от СУ"Васил Левски" на шампионат по плуване


СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА ПК”СПРИНТ” СТАНАХА ДЪРЖАВНИ ШАМПИОНИ НА ОТБОРНИЯ ШАМПИОНАТ В СОФИЯ НА 50-метровия басейн “ Дианабад”, който се проведе от 15 до 18.03.2018 г. 


събота, 24 март 2018 г.

Тиквена мусака

Пълната рецепта може да видите на този сайт.


Благодарим за съдействието на източника!